Дончева: Бугарскиот јавен и економски живот е корумпиран

Европејците се прават дека тоа не го гледаат бидејќи дел од тие пари им се враќаат назад. Вистината е дека тие шемите на корупција се европски изум и тука кај нас тие едноставно само се применуваат, тврди лидерот на Движењето 21, Татјана Дончева.

Бугарија е управувана од наследниците на Бугарската комунистичка партија (БКП) и тоа од „крилото на Живков“ (ГЕРБ) и „крилото Лилов-Луканов“ (БСП тврди лидерот на Движењето 21, Татјана Дончева за бугарскиот портал Сега.

Запрашана дали има корупција во Бугарија, таа вели:

Бугарскиот јавен и економски живот е корумпиран. За сите бизнисмени кои сакаат да учествуваат во јавните набавки, јасно е дека треба да ги научат „шемите“ и некој да ве внесе во нив за да добиете каква било нарачка, односно договор. И ова не е прашање на понуда и можност. Дури и она што се сметаше за основа за нормално функционирање на пазарната економија и беше воведено во Бугарија со европска препорака, резултираше со апсолутно искривување и несоодветност за неговата намена.

Пример за тоа се јавните набавки, кои станаа „шема“. Тие се како „лист од смоква“ за да ги покријат вклучените купувачи, градители и сите кои ги заработуваат од нив.

Европејците се прават дека тоа не го гледаат бидејќи дел од тие пари им се враќаат назад. Вистината е дека тие шемите на корупција се европски изум и тука кај нас тие едноставно само се применуваат. Европските пари се вложуваат во многу глупости, како „историски“ стадиони во селата каде што нема луѓе.

Кој е тој од Брисел кој дозволил така да се трошат европските пари и кој ги одобрил? Во општините во Софија со години не можете да видите нешто квалитетно изградено. Тротоарите на Дондуков се многу позната шега, бидејќи никој не може да го направи поплочувањето. Не постои станица во подземната железница каде не капе вода. Создаден е систем кој изгледа некршлив бидејќи е поддржан од Европа. Нашето убедување е дека ЕУ некако ќе се наметне над нашите правила и ќе нè натера да ги почитуваме, се покажа како илузија. Не постои закон ниту институција за следење на конфликтот на интереси. Напротив, тие се користат само кога некои поединци треба да се елиминираат.

Кои се причините за оваа слика?

– Ќе продолжам да повторувам дека без владеење на правото и правилата, самото владеењето на правото нема нормален живот за нормален човек, не постои нормален бизнис за нормален бизнисмен, нема можност за некој со идеи и храброст истите да ги реализира. Нештата се чинат бесмислени, вклучувајќи ги и изборите. Бидејќи изборите во Бугарија се како олимписки игри, во кои некои од натпреварувачите со допингуваат и се премногу возбудени, додека другите се во патики или босоноги.