КАТЕГОРИЈА

МАКЕДОНИЈА

Ден на жалост во Велес

Со одлука на општинскиот совет, денеска во Велес е Ден на жалост поради погребот на трите деца што завчера го загубија животот во пожар во семејната куќа во високиот дел на градот на ридот Вршник. Советот донесе и решение на семејството…

Конференција за реформите во безбедносниот сектор, владеење на право и пристап до правда

Денеска во Скопје во организација на Комитетот за заштита на правата и сродните здруженија, ќе се одржи конференција на тема „Реформи во безбедносниот сектор, владеење на право и механизми за пристап до правда“. Конференцијата е…

Нов закон за персонален данок на доход

На социјалните мрежи се појави дел од драфт верзијата на Законот за персонален данок на доход кој  го подготвува Владата, а треба да стапи на сила од следната година. Во приходите кои се оданочуваат спаѓаат тие, кои граѓаните ги добиваат…

Општото ниво на активната транспарентност и натаму ниско

Центарот за граѓански комуникации го објави Индексот на активна транспарентност за 2018 година кој содржи рангирање на 97 институции од извршната власт на централно и на локално ниво (министерствата, Владата и општините) според степенот на…

Спасовски: Македонија не е крајна дестинација на мигрантите, но го надогради Законот за азил

Република Македонија, не може да се класифицира како земја – крајна дестинација во мигрантските движења, туку е само коридор за лицата бегалци, тоа никако не ја исклучува обврската, но и потребата од донесување на опфатна, квалитетна и…

МТСП: Семејството на трите деца кои загинаа во пожарот во Велес е корисник на социјална парична…

Семејството на трите деца кои вчера настрадаа во пожар во Велес било евидентирано во системот на Центарот за социјална работа во Велес и биле корисници на социјална парична помош, информира денеска Министерството за труд и социјална…

Социјална заштита лани користеле 14.758 малолетни и 43.040 возрасни лица

Социјална заштита минатата година користеле 14.758 малолетници и 43.040 полнолетни лица, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Од вкупните права на социјална заштита кај малолетните корисници, најголемо учество имаат…

Владата: Граѓанските организации да ги набљудуваат јавните набавки (Видео)

Владата ги повикува сите граѓански организации во земјава да се вклучат во мониторнигот на јавните набавки со цел да бидат целосно заштитени од можности за злоупотреби. – Правиме уште еден сериозен чекор во отвореноста и транспарентноста…

Отворена веб-страница со совети за правно зајакнување на граѓаните

Во рамките на кампањата за правно зајакнување, Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) ја промовираше новата веб-страница www.pravnozajakni.mk каде може да се најдат многу корисни информации околу тоа со кои права располага секој…

Избрани јавни обвинители во повеќе јавни обвинителства

Советот на јавните обвинители на Република Македонија на денешната 44-та седница избра јавни обвинители на повеќе јавни обвинителства. – За виш јавен обвинител на Вишо јавно обвинителство Штип избран е Тодор Витларов, за основен јавен…