Acta Non Verba

Dum anima est spes est;dum spiro, spero; Dum vivimus vivamus; Acta non verba. И секоја следна максима, за нас празна колку што е и стара, кажува се помалку. Говори без зборови на ораторот, без разбирање кај публиката. Говорник - а бледа…

Охрид- Бисерот на Балканот

Дајте ми крилја ја да си метнам И в наши стр'ни да и прелетнам на наши места ја да си идам, да видам Охрид, Струга да видам. Има ли подобар начин за да ви го насочам вниманието на една од македонските вистини ?…

Аерозагадување

Го помните ли Скопје зелено и чисто? Јас не. Дури и маалото во кое пораснав сега е само ладен бетон и прашина. Небото е сиво, си дишиме смог, чистиот воздух како да стана луксуз. Секоја есен нашиот град како изгребана плоча заглавува на…

Роботи – популарен тренд кој иронично зазема работни места и државјанства

Доползивме со стара, железна, запрежна кочија. Еве сега, на самиот крај од приказнава, летаме со вселенско летало истражувајќи ги далечините на вселената. Ја оставаме зад себе нашата сакана планета Земја жедна, врела, уништена. Но, да ве…

Високото образование како одраз на современото општество

Целта на образованието е да обезбеди услови за целосен развиток на човековите потенцијали, неговиот разум, неговата креативност,  на неговата критичка мисла, за развивање на неговата слобода. Образованието е одраз на општествениот…

БЕЗИЗЛЕЗ

Опиши го Балканот со еден збор-криза. Политичка, воена, социјална, не е важно каква,важно е криза.Опиши ја Македонија со три збора: Криза. Криза.Криза. Тензии, насилства, протести, контрапротести,внатрешни и надворешни немири и најважно од…

ЗА МАТКА. ЗА ДАНСКА. ЗА СОНОТ во ЕДНА МАГЛА.

Матка. Кањон со прекрасна глетка. Ви го одзема здивот. На само 15 км од Скопје. Толку блиску, а толку далеку. Исто како и Данска. Сакате да се одморите од грандиозно блескавите споменици кои ни го “разубавеа“ градот. Одете на Матка.…

Колумна: Македонски јазик

МАКЕДОНИЈА!!!МАКЕДОНСКИ  НАРОД!!! МАКЕДОНСКА НАЦИЈА!!!МАКЕДОНСКА ДРЖАВА!!!МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК!!! ГОРДО И ДОСТОИНСТВЕНО  ГИ ИЗГОВАРАМ ОВИЕ СВЕТИ ЗБОРОВИ. ЗОШТО ЗА МЕНЕ  КАКО  МАКЕДОНЕЦ, ОВА СЕ МНОГУ  ВРЕДНИ  ЗБОРОВИ? ЗАТОА ШТО, ЈАС…

Иселувањето на младите

Не кажал Шекспир залудно нешто е труло во државата Данска!! Замислете си дека сме на ораторска вечер во Данска!! За што би говореле? Уредена држава , решени социјални прашања, исклучително висока вработеност, неспорна слобода на…

НАЦИОНАЛИСТИ – КАМБАНИТЕ БИЈАТ ЗА НАС!

Загаден воздух, сиромаштија, криминал,  – се разбирам, ама  паради-не можам. Паради на гордоста. За мене, паради на срамот. И никој не реагира, како најнормално да е нивното случување. Траги-комично е што политичарите не само што учествуаат…

Џон Мекнил: Отворете ги судниците,почитувајте ги новинарите

          Добро утро и ви благодарам на поканата. Јас сум Џон Мекнил, новиот правен советник на амбасадата на САД во Скопје. Задоволство ми е што сум тука. Поврзаноста на законодавството и медиумите ми е навистина блиска и драга. Јас…

ИНТЕРВЈУ: РОКСАНДА О. КРСТЕВСКА „Обвинителството ги истражуваше настаните од 27 април, но во…

И по пет години од нејзиното заминување  во пензија, Јавната обвинителка Роксанда О. Крстевска во правосудните кругови останува да важи за човек со голем интегритет, професионален и стручен габарит за почит, но и за еден од…

„Кривда и Правда – Суд и Судија“

Пишува: Слободан Богоевски Во претходните три продолженија, непосредно по парламентарните избори од 11 декември 2016 годинa, покрај дијагнозата ,Црни Грујо, се обидов да ти претскажам што можеш да очекуваш како свој крај доколку веднаш,…

Интервју: МИРЈАНА ЛАЗАРОВА-ТРАЈКОВСКА: „ Јас сум пријател на прогресот и напредокот и поборник за…

Со оглед на Вашето долгогодишно искуство како судија како ги толкувате случувањата во судството во изминатата деценија? Не само во последната деценија, туку во последните две децении се трудам да ги следам случувањатаво судството во…

Истрага против тројца осомничени за хеликоптерската несреќа во Струмица

Основното јавно обвинителство – Струмица издаде наредба за спроведување истражна постапка против три осомничени лица за хеликоптерската несреќа што се случи на 10 јули 2014 година, во која загинаа четворица полициски пилоти. Како што…

СЈО поднесе барање за заштита на законитоста на „Талир“

Специјалното јавно обвинителство до Врховниот суд поднесе барање за заштита на законитоста на предметот „Талир“. „Со барањето за заштита на законитоста се бара Врховниот суд да утврди дека решението на Кривичниот совет на Одделението за…